Obečanja naših framaša na Svetkovinu Duhova - dan župe

By (c)Miljenko Vrabec, Hrvatska kapucinska provincija


Još daleke 1944. godine u jeku ratnih zbivanja s kraja II. svjetskog rata, nakon što je grad Split poharan bombardiranjem anglo-američkih snaga i nakon što su srušene crkve Sv. Petra (kraj današnje tržnice) i Sv. Roka (u današnjoj ulici Glagoljaša) i ove dvije župe ostale bez svojih župnih crkava, jedina crkva koja je ostala izvan grada bilo je naše svetište Gospe od Pojišana. Radi organizacije pastoralnog djelovanja, dok se ove dvije crkve ne obnove, na svetkovinu Duhova 1944. (koja je tada pala na datum 28. svibnja) naše svetište postaje i nova župa. Možemo reći da se iz krvi i bola, ratnih razaranja i otrgavši se zagrljaju smrti, koji se tada širio gradom nakon razaranja, po daru Duha Svetoga rodila naša župa. Župu je ustanovio tadašnji splitski biskup msgr. Kvirin Klement Bonefačić, veliki prijatelj i dobročinitelj pojišanskog svetišta, a prvi župnik postaje naš brat kapucin, fra Pavao Ivakić (koji je samo godinu kasnije ubijen od tadašnje "OZNE"). Od tada naša župa Svetkovinu Duhova slavi i kao svoj Dan utemeljenja župe. "Okupljeni zajedno na istome mjestu u molitvi", citat iz Djela apostolskih, postaje i geslo svih okupljanja župljana na ovu Svetkovinu.
Ovogodišnja svetkovina Duhova i Dan župe proslavljena je osobito svećano prema sljedećem programu:
• Kod župne mise u 10,00 sati održao se godišnji susret svih sadašnjih i prijašnjih ministranata i župnih suradnika, vjeroučitelja, pjevača..., a molili smo na nakane župljana koji su nam se ovih dana preporučili u molitve u razgovorima, a i preko ove naše župne stranice i zajednice prijatelja svetišta na "facebooku", što je svojom aktivnošću na ovoj stranici potakao predsjednik našeg bratstva Franjevačke mladeži. (sveukupno bilo je 93 nakane.)

• Kod večernje sv. mise u 19,00 sati, bilo je primanje u bratstvo i davanje prvih obećanja braće i sestara Franjevačke mladeži Gospe od Pojišana, (koji su za rođendan naše župe tako postali nama najljepši dar)
• Nakon večerašnje mise, budući da je ovaj mjesec svibanj posvećen Blaženoj Djevici Mariji, koju osobito štujemo u našem svetištu, u 20,00 sati u crkvi prikazivao se film „Gospa Guadalupska – znanost i vjera“ autora Petra Jurčevića, filma koji je bio predstavljen na ovogodišnjim Danima kršćanske kulture u Splitu u kinoteci „Zlatna Vrata“, i ponovo i u našem svetištu izazvao golemo zanimanje.
 Svi smo zajedno radosni da našu župnu zajednicu uvijek iznova vodi i okuplja u Crkvi - Duh Sveti i zagovorom štiti Blažena Djevica Marija - Gospa od Pojišana. Kako je sve to skupa izgledalo, neka Vam dio ovog duha zajedništva prenese i nekoliko fotografija u galeriji: